Federer po 10. raz za sebou do semifinále, čaká ho Murray

23.01.2013 Celý región

Melbourne 23. januára (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer postúpil po desiaty raz bez prerušenia do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Štvornásobný šampión z Melbourne si v záverečnom štvrťfinále ako nasadená dvojka poradil s Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom (7.) po päťsetovej bitke 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4), 3:6 a 6:3. Federerovým semifinálovým súperom bude v piatok tretí nasadený Škót Andy Murray, s ktorým ma negatívnu bilanciu 9:10. Vo finále Australian Open v roku 2010 ho však zdolal hladko v troch setoch.

Federerovi vyšiel úvod stretnutia s Tsongom, keď hneď v úvodnom geme prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Francúz však bleskovo vyrovnal na 2:2 a o osude prvého setu rozhodol až tajbrejk, v ktorom mal navrch Federer. Druhé dejstvo získal vďaka brejku v siedmom geme vo svoj prospech Tsonga, no v tajbrejkovej koncovke tretieho sa opäť presadil Federer. Francúz nezložil zbrane, vo štvrtom sete dvakrát zobral bývalej svetovej jednotke servis a vynútil si rozhodujúce dejstvo, v ňom však ťahal za kratší koniec. Federer si po rýchlom brejku vybudoval náskok 4:1 a za stavu 5:3 premenil pri vlastnom podaní v poradí piaty mečbal.

FEDERER: Bol to mimoriadne vyrovnaný súboj

Federer po postupe do semifinále žiaril spokojnosťou. "Dnešný zápas bol od začiatku do konca mimoriadne vyrovnaný. Každým setom to bolo ťažšie a ťažšie. Tsonga je veľký bojovník, ktorý sa nevzdáva za žiadneho stavu. Do budúcnosti mu želám veľa šťastia. Bol to náš prvý vzájomný duel po vyše ročnej prestávke a dnes hral Jo-Wilfried neskutočne, ešte lepšie ako v minulosti. Dúfam, že fanúšikom sa zápas páčil, ja som si ho veľmi užil," povedal Federer v prvom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom priamo na kurte. Švajčiar sa už teší na semifinále s Murraym. "Po dnešnom päťsetovom maratóne si budem musieť poriadne odpočinúť. Našťastie patrím k hráčom, ktorí dokážu pomerne rýchlo zregenerovať. Andy hrá na tohtoročnom Australian Open skvele, zlepšuje sa od zápasu k zápasu. Veľmi mu pomohol vlaňajší triumf na olympiáde v Londýne i na US Open. Je to skvelý človek aj tenista. Dúfam, že divákom predvedieme skvelý tenis."

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Roger Federer (2-Švajč.) - Jo-ilfied Tsonga (7-r.) 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3
 

Vyberte región